Een groot doek hangt boven de ingang met een afbeelding van Vajén van Den Bosch die met een microfoon in haar handen staat. Alles hier is op elkaar afgestemd. De kleuren, lampen, er klinkt muziek van Gloria en Emilio Estefan uit de boxen. Het Beatrix theater is omringd door mensen. Jong en oud. Dik en dun. Man en vrouw. Alleen en samen. Er staan overal lange rijen met mensen als je naar binnen wilt. Achter de kassa zit een vrolijk meisje. Iedereen is klaar voor de musical 'On Your Feet!'

Cultuur snuiven in Utrecht-West is zeker mogelijk. Vandaag in het Beatrix theater draait de musical ‘On Your Feet’. Het Beatrix theater is praktisch naast het station, aan de kant van het Jaarsbeursplein. Sinds de opening van het theater in 1999 zijn daar al 12 musicals opgevoerd. Nu draait ‘On Your Feet’. De musical draait al sinds oktober, tot (nu nog) juni. Het verhaal gaat over een zangers, Gloria, die verliefd wordt op de zanger Emilio Estefan. De moeder van Gloria keurt de relatie niet goed. Uiteindelijk heeft Gloria geen contact meer met haar moeder. Als Gloria en Emilio samen op tour gaan, krijgen ze een busongeluk. De overlevingskans is laag. De moeder geeft Emilio van alles de schuld, hij mankeert niets. De grote vraag van de musical is ‘Gaat het nog goed komen met Gloria?’ De hoofdrollen worden gespeeld door Vajen van den Bosch (Gloria) en Jim Bakkum/Tommie Christiaan (Emilio). Vajen is er vandaag niet en wordt vervangen door Sky Lemmer. De ensembles in deze musical hebben op het ‘Musical Award Gala’ de prijs voor de beste ensembles gewonnen. Wat erg terecht is. Ensembles zijn acteurs en actrices die zingen, dansen en een kleine bijrol spelen.

Als je de theaterzaal inloopt is het een grote zaal. De stoelen zijn best steil achter elkaar neergezet, dus het podium is goed te zien. De zitplaatsen in de zaal zijn ruim, maar als je langer bent dan 1,90 wordt het moeilijk met de beenruimte. Als je gehandicapt bent is het lastig om hier te komen, er is niet echt plaats voor rolstoelen. De mensen die hier werken zijn makkelijk te herkennen, ze lopen in zwarte kleding met knalrode bretels.

De lichten gaan uit en de muziek dreunt door je hele lichaam. Overal zijn flitslichten. De opening begint met een lied, dit neemt je meteen mee in het stuk. Een jong meisje begint met zingen (in het Engels) wat voor zo’n jong meisje best moeilijk is om te doen. Het klinkt goed.  Het decor op het podium is niet heel spectaculair. Eigenlijk best kaal. Hier hadden ze wel veel meer mee kunnen doen om het een meer ‘wauw’ factor te geven. Het verhaal is best langdradig en saai. Er gebeurt niet heel veel, het mist echt drama en spanning. Wel is de dans en zang erg goed in de musical. De live band staat op het podium, een man of 10. Meestal is de band in musicals nooit echt te zien. Alle liedjes in de musical zijn in het Engels of Spaans. Ze proberen echt die ‘latin vibes’ over te brengen. Ze zingen mooi en bij sommige liedjes zingt en klapt de zaal mee. Dat het publiek meedoet is een sterk punt van de musical. Vlak voor de pauze gaan de spelers ook echt het publiek in om samen te dansen. Het creëert een gezellige sfeer door daarvoor te kiezen. Na ongeveer anderhalf uur musical begint de pauze.

Tijdens de pauze is het strijden om een plek in de rij, want het is erg druk. Na ongeveer een pauze van 20 minuten begint het stuk weer. Nu is het stuk wel wat matiger als voor de pauze. Het is een echt ‘en toen gebeurde er dit, en toen gebeurde er dat’ verhaal. Omdat het een biografie is, is het moeilijk om er iets boeiends van te maken. De drama speelt echt rond het busongeluk, wat eigenlijk pas best laat in het stuk gebeurde.

Ondanks het ‘saaie’ verhaal, heb je  wel een leuke tijd door de muziek en dans. ‘Je krijgt echt zin om naar Miami te gaan door dit stuk!‘ vertelt Jacco, een toeschouwer, aan mij. Dus als je eventjes naar Miami wilt in Nederland, dan is ‘On Your Feet’ een goede oplossing. Als je niet van te dure drankjes houdt en een matig boeiend verhaal houdt, dan is ‘On Your Feet’ niet echt een goede oplossing.