De pandora zaal is het middelpunt van de Utrechtse election night. Bezoekers kunnen rouleren tussen de verschillende pleinen waar overal wat gaande is. Zo zendt NOS onder leiding van Rob Trip het programma Nederland Kiest uit, waar aandacht is voor alle gemeenten in Nederland. Dionne Stax maakt om de zoveel tijd de uitslagen bekend per gemeente. In een zaal verderop ligt vooral de focus op de uitslag van de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. Al deze activiteit zorgt voor een constante doorloop van de bezoekers.

Bij binnenkomst is de beveiliging strikt. Jassen en grote tassen moeten verplicht in de garderobe en vóór het betreden van de zaal moet iedere bezoeker door een metaaldetectiepoort. Gaat het poortje af, zal er toch echt een body search moeten worden gedaan. Bij binnenkomst komt het rumoer van de bezoekers je tegemoet. Er worden consumptie kaartjes uitgedeeld aan de bezoekers, met als gevolg dat er zo nu en dan gegrapt wordt over het drinken van gemeentepils.

De uitzending van Nederland Kiest start om halfnegen. De mensen van het productieteam lopen met stevige pas en een bezorgd gezicht rond de zaal. Wanneer het zo ver is gaat Rob Trip klaar zitten. Op zijn stoel zit een verhoging die lijkt op een peuterstoel voor in de auto. Dit doet echter niet af aan de formele houding die hij uitstraalt. Het rumoer in de zaal lijkt zich niet te minderen wanneer de uitzending van start gaat. Er speelt zich een doorlopend item af waar Rob Trip tussendoor enkele zinnen wisselt met collega’s in andere gemeentes.

Beneden is er speciaal een plek ingericht die flink wat weg heeft van een saaie kantoorruimte. Zo’n twaalf mensen zitten achter hun computers gekluisterd, constant wisselend van scherm tussen grafieken en tabellen. Dionne Stax, die zo’n vijf meter van de mensen verwijderd staat, werpt zo af en toe een schuin oog op de monitor.

In een aparte zaal draait het allemaal om Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. Burgemeester Jan van Zanen opende de avond doormiddel van het bekendmaken van de opkomstpercentages, die aanzienlijk hoger waren dan vorig jaar. Er gaat geklap en gejoel door de zaal bij deze bekendmaking. Tussen praten door is er livemuziek van Nederlandse singer-songwriters waar het publiek vrijwel geen aandacht voor heeft. Tijdens het optreden stromen de pushmeldingen van NOS binnen op de telefoons, met als gevolg dat het rumoer binnen de zaal aanzienlijk versterkt. De zangeres komt niet boven het luide gediscussieer uit en krijgt na afloop een mager applaus. Met een pijnlijke glimlach verlaat ze het podium.  Ze is het podium nog niet af of de beamer licht op met de uitslagen van de exitpoll. Een voor een worden de winsten of verliezen van de partijen benoemd door de presentatrice. Waar bij de ene uitslag wordt gejoeld en geklapt blijft het bij andere opvallend stil. Iemand van de bediening die moet manoeuvreren in de drukte laat een dienblad lege wijnglazen vallen. De discussiërende mannen in pak lijken niet aangetast door de scherven die tegen hun schenen aankletsen. Na de uitslagen van de exitpoll stroomt de ruimte vol met pers. De zaal licht op van de flitsende camera’s. Journalisten met notitieblokjes bewegen zich door de zaal, zoekende naar een volgend gesprekspersoon.

Uiteindelijk blijkt de exitpoll niet ver van de werkelijke uitslagen af te zitten. Dit zorgt voor enige anticlimax binnen de zaal. Maar dit mag de pret niet drukken, de aanhangers van de partijen met winst reageren even enthousiast als een paar uur geleden. Het is weer een geslaagde avond voor de politieke junkies van Utrecht geweest. Zo hebben zij zo’n kleine vijf uur aan politieke gekkigheid mogen ervaren. Om halfeen moet iedereen toch echt richting uitgang.