UTRECHT - Het college van B&W heeft afgelopen woensdag het startdocument van woningbouwcorporatie Mitros goedgekeurd. In het document staan de plannen voor de nieuwbouw aan de Johan Wagenaarkade in Oog in Al. Momenteel staan hier twintig tijdelijk gesplitste eengezinswoningen. Deze woningen worden afgebroken en moeten ruimte gaan bieden voor 55 nieuwe sociale huurwoningen.

De nieuwe appartementen zullen tussen de 60 en 70 m2 groot worden en zullen bestaan uit twee tot drie kamers, zo verklaart persvoorlichter Enzo Grijseels tegenover Utrechtwest.hu.nl. Met de bouw van deze nieuwe appartementen wil de organisatie meegaan in de trend van kleinere huisvesting. Ook wil de organisatie tegemoetkomen aan de vraag naar twee- en driekamerappartementen   in de stad. De nieuwe woningen zullen tussen de 2 en 6 woonlagen hoog zijn.

Weghalen van de straat

De straat die de Johan Wagenaarkade verbindt met het verdere wegennet wordt, zoals aangegeven staat in de plannen, verwijderd . Op deze manier wil de organisatie ruimte bieden voor meer groen in de wijk en willen zij af van het naar eigen zeggen ‘huidige sluipverkeer’.

Voor de nieuwe bewoners wordt er deels parkeervoorziening geregeld bij de appartementen zelf en deels aan de nabijgelegen Hendrika van Tussenbroeklaan.

Duurzaam bouwen

Voor de bouw van de nieuwe woningen wil Mitros circulair bouwen toepassen, een techniek waarbij de materialen van de afgebroken huizen gebruikt worden bij de bouw van de nieuwe appartementen.

Hoe de organisatie de techniek toe wil gaan passen en hoe haalbaar circulair bouwen is wordt momenteel onderzocht. Ook is Mitros onderzoek aan het doen naar de manier waarop groene energie wordt toegepast in de nieuwe huisvesting.

Huidige bewoners

Bewoners en omwonenden zullen betrokken worden bij het project door middel van een klankbordgroep. Ook zal er hierbij een afvaardiging van de nabijgelegen Mattheuskerk aanwezig zijn.

De huidige bewoners van de Johan Wagenaarkade krijgen tijdens de bouw van de nieuwe appartementen een tijdelijke woning aangeboden. Zodra de bouw klaar is hebben zij het recht om terug te keren naar de nieuwgebouwde appartementen en krijgen zij een verhuisvergoeding.

Het begin van de sloop van de huidige woningen staat gepland medio 2019. Mitros geeft aan de nieuwe appartementen medio 2020 op te willen leveren, waarna deze in de verhuur zullen gaan.