Jaren 30 woningen zijn populairder dan ooit en worden zelfs in de nieuwbouw nagebouwd. Oog in Al is rijk aan deze woningen en is hierdoor ook zeer in trek bij huiszoekenden. Je moet er wel wat voor over hebben, want de koopprijs is binnen deze specifieke wijk boven het gemiddelde. Daar komt nog bij dat dit soort huizen onderhoudsintensief zijn. Ondanks dit alles, hou je er als liefhebber wel een huis aan over waar je u tegen zegt.

Oog in Al heeft zijn naam te danken aan de excentrieke Everard Meyster, die zijn landgoed er vestigde om zo een ‘oogje in het zeil’ te houden op de stadsuitbreiding van Utrecht. Het landgoed zelf werd later door de stad Utrecht opgekocht ter uitbreiding van de stad. De uitbreidingsplannen werden niet bedacht door de minste, de heer Berlage zelf (bedenker van de beurs van Berlage, burcht van Berlage en de Berlagebrug), kwam tot het besluit dat de arbeiders en middenstanders moesten worden voorzien van woningen binnen de wijk. Pas vrij laat werden in Oog in Al ook arbeiderswoningen gebouwd. In andere omringende wijken was dit al jaren eerder gebeurd.

Een kleine 10 procent van de huizen in Oog in Al is na het jaar 2000 gebouwd. Jaren 30 woningen zijn kenmerkend voor de wijk. De woningen zijn gewild op de woningmarkt en dit heeft een reden. De gevels zijn voorzien van een gedetailleerd metselwerk, kostbare glas-in-lood ramen en kenmerkende paneeldeuren. Al deze karakteristieke onderdelen van het huis moeten om de zoveel tijd ook onderhouden worden. Vaak beschikken de woningen niet over dubbelglas en is er geen sprake van ook maar enige isolatie. Met andere woorden, renovatie is een must voor dit soort huizen.

Het kopen van zo’n huis in de wijk Oog in Al is duur. Laten we wel niet vergeten dat het merendeel van de bewoners hoger opgeleid is en boven het gemiddelde verdient. Wat kost het renoveren van zo’n huis, hoor ik u denken. Het bedrag hangt logischerwijs af van de staat van het huis. Bouwkundig ingenieur Peter Viveen adviseert de kosten niet te laag in te schatten. Zo hangt het ervan af welke soort isolatie wordt gebruikt en dergelijken. Kosten hoog schatten om onvoorziene kostenposten in te dekken.

Een wijk die voorheen bedoeld was voor zowel arbeiders als middenstanders is verleden tijd. De middenstanders hebben Oog in Al overgenomen. Dit doet echter niet af aan de passie die de bewoners voor hun huis hebben.