De lente is aangebroken, het zonnetje breekt zo nu en dan door en de terrassen stromen langzaam vol. Dit klinkt als een goed moment om een nieuw restaurant te openen. Zo denken Monique de Meijer en haar partner er ook over.  

‘Horeca loopt als een rode draad door ons leven’, vertelt Monique trots. Al acht jaar lang zijn zij en haar partner eigenaar van het restaurant ‘Bij Guusjes’ in de Vogelenbuurt in Utrecht. Hun persoonlijke uitdaging blijft om succesvolle horecabedrijven neer te zetten, met de nadruk op bedrijven. Het was tijd voor een tweede restaurant. ‘Door het goede en fijne personeel van Bij Guusjes kregen wij de mogelijkheid om een tweede zaak te beginnen. Dit wilden wij erg graag. Er deed zich een kans voor in het oude pand van de draad- en staalfabriek van Neerlandia. Na ons idee te hebben gepitcht, kregen wij de kans om te experimenteren in Hoograven’.

De locatie van het pand gaf de doorslag. Het restaurant bevindt zich in Zuid-Utrecht , op het uiterste puntje. Door de gunstige setting, het pand ligt op het Zuiden, schijnt de zon het grootste gedeelte van de dag op het terras.’ Hieruit rolde dan ook de naam van het restaurant; Op Zuid. Het pand ligt omringd door woningen en bedrijven. ‘Het is een te gekke plek aan het water met een groot terras’.  Voor beide doelgroepen willen ze wat te bieden hebben. Maar hier blijft het niet bij. ‘We hopen zo aantrekkelijk te zijn, dat mensen vanuit de stad hier naar toe komen’.

In het nieuwe restaurant is er veel aandacht besteed aan de keukenapparatuur. Denk dan aan een houtoven voor pizza’s, een grill op kolen. ‘In vergelijking met Bij Guusjes zitten we op een iets hoger kookniveau. We willen een bepaalde kwaliteit bieden om ook interessant te zijn voor bedrijven en voor mensen die van verder weg komen’. De verkoopprijs blijft echter wel betaalbaar, want we willen ook aantrekkelijk zijn voor de buurtbewoners. In beide restaurants wordt er geprobeerd zoveel mogelijk met duurzame producten te werken. Dit vinden ze belangrijk, maar helemaal duurzaam koken wordt lastig.  ‘Volledig duurzaam koken is bijna niet haalbaar voor ons en de klant, want dit zou betekenen dat de prijs erg omhoog zou moeten’.

Het restaurant focust zich vooral op de lunch, de borrel en het diner. De borrel is toch wel een van de highlights  van het restaurant. ‘We hebben straks een grote bar, met vijftien bieren van de tap. Ook hebben we 40 bieren op de fles. Het wordt een lekker biertje drinken bij ons!’.

De eigenaren willen zowel bij Bij Guusjes als bij Op Zuid betrokken zijn. ‘Met z’n tweeën zie je meer dan in je eentje. Je kunt elkaar versterken en dat is belangrijk voor ons’. Qua voorbereidingen loopt het gestaag en op schema. Een exacte openingsdatum kan Monique nog niet geven. Er wordt verwacht dat het restaurant begin mei open gaat.