Paars, Groen, Blauw en Rood. Alle kleuren die opvielen als je zaterdag door de binnenstad liep. Elke politieke partij heeft zijn eigen standje en probeert met een klein presentje de aandacht te trekken van de voorbijgangers.

Op het kleurrijke plein voor het stadhuis aan het einde van de Oudegracht, staat een man met een warme groene muts en groene handschoenen. GroenLinks gesignaleerd. Het is actief lid Joeri Scheper. Hij omschrijft zichzelf op dit moment als een aanspreekpunt. ‘’Wij proberen hier te staan voor de mensen die nog vragen hebben. Die kunnen zij dan nog aan ons stellen op het laatste moment. Op deze manier proberen wij de laatste zwevende kiezer over de streep te trekken.’’ Tijdens het gesprek reikt hij nog snel een flyer aan een voorbijgangster uit en roept snel: ‘’Niet vergeten GroenLinks te stemmen he!’’ Hoewel het voor het stadhuis volstaat met politieke partijen met totaal verschillende ideologieën en toekomstplannen, is de sfeer toch gemoedelijk. Scheper heeft wel een idee hoe dit komt. ‘’Je bent allemaal politiek bezig. Het zijn allemaal mensen die een groot deel van hun leven heel veel tijd willen investeren om deze samenleving beter te maken. Dat iemand een andere identiteit, ideologie of een andere manier heeft om de politiek te bedrijven maakt op dat moment niet uit.’’ Op het laatste moment zegt Scheper: ‘’Maar ja, onze partij is natuurlijk wel beter.’’ Het is dus geen vechtstemming. De sfeer is gemoedelijk en er is geen sprake van haat en nijd. De PVV liep zelfs nog voorbij. Een partij die vaak overhoop ligt met andere politieke partijen.

Nog geen tien stappen verder staat een paarse stand. Het is de PiratenPartij. Een bijzondere partij die de afgelopen dagen nog in opspraak was door de campagneposter die zij lanceerden. Hierop stond de compleet naakte Amsterdamse lijsttrekker Jelle de Graaf. Het idee hierachter is dat de Piratenpartij transparant is en zoals op de poster staat, niks te verbergen heeft. Die ideologie probeert lijsttrekker Saskia Söller ook over te brengen. Na een gesprek van twee minuten zijn de standpunten helder. Transparantie en participatie. Daar staat de Piratenpartij voor. Söller staat hier omdat zij het belangrijk vindt dat zij haar gezicht ook laat zien onder de vrijwilligers en dat zij het flyeren en het promotieproces samendoen. Waar D66 een appel uitdeelt, geeft Söller mij een gelukskoekje met daarin nog kort de standpunten van de partij.

Even verderop aan de Oudegracht staan er een heleboel rode jasjes. De partij waar tot voorheen Emiel Roemer het gezicht was, heeft nu Lilian Marijnissen als voorzitster. Wethouder Paulus Jansen is al 44 jaar lid van de SP en dit is de 42e campagne waar hij aan meedoet. Jansen vertelt dat het flyeren erbij hoort en dus ook op een ijzig koude dag als afgelopen zaterdag. Terwijl ik mij nog stond af te vragen waarom de SP niet bij de rest van de politieke partijen stond, beantwoordde Jansen deze vraag al voor ik hem kon stellen. ‘’De SP is een partij voor de gewone mensen en de gewone mensen komen bij de HEMA.” Duidelijk. Een mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat het HEMA-logo dezelfde kleur heeft als dat van de SP. De stand van de SP staat overigens al zo lang op die plek, dat het ook een beetje traditie is geworden. ‘’Wij willen een beetje bijzonder zijn.’’ Een van de standpunten van de SP heeft te maken met het renoveren van bepaalde woningen in de zijstraten van de Kanaalstraat. Jansen sluit af met: ‘’Wij proberen gewoon te zorgen dat Utrecht de stad blijft van iedereen.’’

Al met al is de sfeer dus gemoedelijk. Voordat ik besluit naar huis te gaan, zie ik een lid van de Christenunie nog snel een grapje uithalen met iemand van de D66. Heerlijk, die politieke vrede.