Elke dinsdag avond tussen 20:30u en 21:30u spelen de 40+ dames, uit Lombok en omstreken, volleybal in de gymzaal van basisschool de Catharijnepoort aan de Vleutenseweg. Het is geen professioneel volleybal zegt Lieke Carbo, vertegenwoordigster van de club, maar een avond vol lachen en actief bezig zijn.

Het regent hard buiten, maar ondanks het weer is er een groep vrouwen die niet te beroerd is om op de fiets naar volleybaltraining te komen. Iedere dinsdag avond spelen de 40+ volleybaldames in de gymzaal van basisschool de Catharijnepoort in Lombok. Vanaf buiten hoor je het gekibbel en gelach je al tegemoetkomen. De eerste dames rennen rondjes door de gymzaal om op te warmen. Na tien minuutjes is het tijd om de eerste wedstrijdjes te gaan spelen. De dames hangen het net op en verdelen zich in twee groepen. Ook hierbij wordt hard gelachen en nagepraat over het weekend.

Vanavond is ook contactpersoon van de volleybalclub, Lieke Carbo, erbij. Zij zit al sinds de 80’er jaren bij deze volleybalvereniging. Zelf woont ze vijf minuutjes lopen van de school. Zij vertelt dat de vereniging uit de naoorlogse tijd komt, toen er overal clubjes werden opgericht zodat mensen gezamenlijk activiteiten konden doen. Tegenwoordig zijn zij een van de weinige clubjes die over zijn uit die tijd.

Vanavond zijn er zo’n twaalf leden aanwezig, allemaal van boven de 40. De leden vertellen mij dat het oudste lid in de 60 is. Volgens Lieke is het soms moeilijk om aan leden te komen, maar gelukkig is er vandaag een nieuw lid bij. Zij is meegenomen door een vriendin die ook in de club zit.

Het grootste gedeelte van het uur volleyballen worden er wedstrijden gespeeld tussen twee teams van zes mensen. De dames springen enthousiast richting de opgeslagen bal en proberen door middel van opspelen de bal terug over het net te krijgen. Soms mist er iemand of gaat de bal tegen het net. Bij deze dames is dat geen probleem, ze hebben de grootste lol en lachen hard als de bal weer eens tegen het plafond aankomt. Ook moedigen ze elkaar aan. De sportschoenen piepen op de gymzaalvloer terwijl iemand weer een duik maakt naar de bal. Ook het nieuwe lid mag een aantal pogingen doen met opslaan en krijgt de tweede keer de bal naar de overkant. Er wordt hard gejuicht.

Er zijn geen vereisten om bij deze club te mogen, iedereen van boven de 40 is welkom.  Ervaring is niet vereist. De nadruk blijft vooral op de gezelligheid. Ze vragen een bijdrage van 100 euro per jaar voor de trainingen. Normaal gesproken is er elke dinsdag bij de training een volleybaltrainer aanwezig. Jammer genoeg is hij gevallen en is zijn been geblesseerd, daarom kon hij er deze avond niet bij aanwezig zijn. De dames moeten het deze avond dus zelf regelen. Na een uur vinden de vrouwen het weer mooi geweest en gaan ze met bezwete oksels richting de kleedkamer. Er wordt weer vrolijk gekletst en als iedereen zich heeft omgekleed stappen de dames weer op hun fietsen naar huis. Lieke blijft als een van de laatsten over. Ze vertelt dat, voordat ze de lampen van de zaal uitdoet, afgelopen week de club nog samen uiteten is geweest. Elk jaar wordt er een etentje georganiseerd en vaak drinken ze ook nog een borreltje na het sporten. Nu gaan de lichten uit en gaat ook Lieke weer op weg naar huis. Volgende week weer.