De zogeheten ''powerpack'' van Tesla moet de stad van Utrecht groener gaan maken; een nieuwe stap in het opslaan van energie. De powerpack heeft een aantal dagen geleden zijn Nederlandse debuut gemaakt in Utrecht.

Zonne-energie is voor overdag ideaal, maar ’s avonds heb je hier vrij weinig aan als je in de avond jouw auto moet opladen of tv wilt kijken. Zodra de zon ondergaat komt de energie niet meer van het dak maar gewoon van het stroomnet wat een stuk minder duurzaam is.

Een accu is de toekomst 

André Jurjus, directeur Netbeheer Nederland is ervan overtuigd: ”Een accu is de toekomst. Er zullen huizen of bedrijven komen met hun eigen accu of een buurt die een batterij aanschaft. Maar dat de batterij een belangrijke energievoorziening gaat worden is een feit”. Op het moment is het voor particulieren nog niet betaalbaar en daarom eigenlijk nog niet interessant genoeg. Wel is er op het moment salderen, dit houdt in dat je de stroom die je in de avond van het net haalt aftrekt van de stroom die je overdag opwekt met zonnepanelen.

Van de stroom die je in de avond gebruikt is het niet gegarandeerd dat deze elektriciteit op een duurzame manier is opgewekt. Het idee van de powerpack is daarom ook om de duurzame energie die je opwekt op te slaan zodat je die bijvoorbeeld in de avond kunt gebruiken.

Foto: Solvari

Gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht is nu de eerste gemeente met de Powerpacks en wil deze opladen met de zonnepanelen die op het dak te vinden zijn van de parkeergarage bij het Jaarbeurs. Utrecht heeft grootste plannen als het gaat om duurzame energie. Zo wil gemeente Utrecht voor 2030 alle woningen van het gas af hebben en dat alle auto’s die in Utrecht rijden ook uitstootvrij zijn.

Elektriciteit wordt de belangrijkste energiebron volgens de gemeente maar of dit ook haalbaar is, is de vraag zegt Theo Becker, hoogleraar duurzame ontwikkeling van Tilburg. Vorig jaar riepen hij en in totaal 90 hoogleraren het kabinet al op om Nederland groener te maken. Op het moment staat Nederland vrijwel onderaan op de Europese lijst van duurzame energie. ”En juist daarom is het een uitdaging, het is haalbaar maar zal erg lastig worden. De stad Utrecht heeft wel een hele hoop potentie als het gaat om duurzame energie.” 

De stad Utrecht is voor volgend jaar van plan om rond de Jaarbeurs duizenden nieuwe woningen te bouwen. Als de bouw dan meezit zullen alle huizen die hier gebouwd worden ook aan een powerpack verbonden worden. Er liggen voorstellen om op het dak van de Jaarbeurs en en het Beatrix theater duizenden zonnepanelen te leggen die deze accu’s moeten gaan opladen.

De megabatterijen zullen overal in de buurt gaan verschijnen en zullen goed zichtbaar zijn, de accu’s hebben namelijk een oppervlakte van twintig vierkante meter.