Joop van den Bos, een vogelliefhebber uit Utrecht. Joop is 54 jaar en hij heeft al 35 jaar lang roofvogels in en rondom zijn huis. Als jong jochie had hij al een passie voor vogels. Waar die passie vandaan komt kan hij niet uitleggen, maar waarom het van die prachtige dieren zijn wél.

Dat jonge jochie had vanaf jongs af aan al een grote liefde voor vogels. Als er een kraai of duif uit de boom was gevallen, verzorgde Joop die graag. Die verzorging voor vogels is een grote hobby geworden. Joop heeft op dit moment 15 roofvogels in zijn achter én voortuin. Als je een keer door Utrecht loopt, zal de voortuin van Joop je niet ontgaan. Naast roofvogels heeft Joop een schoonmaakbedrijf en maakt hij samen met zijn personeel bedrijven schoon. ‘Mijn wekker gaat om 5:15 af, dan ga ik meteen naar achteren om de vogels na te kijken of alles goed is en ga ik ze voeren. Daarna door naar mijn werk.’ Een druk leventje zou je zeggen. ‘Je moet wel van roofvogels houden als je ze hebt, want het kost je eigenlijk gewoon 24 uur, 7 dagen per week tijd’ vertelt Joop.

Mag dat dan in je achtertuin?

Roofvogels in je achtertuin is natuurlijk niet zomaar toegestaan. De politie komt elk jaar 1 a 2 keer controleren of Joop zich houdt aan alle voorschriften voor het houden van de vogels.Want roofvogels houden mag wel, als de vogels een vaste voetring hebben, ze kunnen vliegen en de papieren moeten kloppen. De roofvogels krijgen te eten zoals elke roofvogel moet eten. De uilen krijgen muizen en ratten te eten. De valken krijgen duiven, konijnen en eendagskuiken te eten. Waar hij al dat eten vandaan haalt? De duiven worden gebracht door duivenmelkers uit de buurt, en de eendagskuikens zijn ingevroren. De konijnen haalt hij uit Barneveld.

Het verzorgen van de vogels is niet hetzelfde als de uil van Harry Potter

Het is volgens Joop een mooie hobby, maar denk er goed over na als je een vogel wilt. Het is namelijk belangrijk dat de vogels elke dag kunnen vliegen. Hij wordt dan ook boos als hij vogels binnen in een kooi ziet. ‘Die mensen kijken Harry Potter en willen een uil. Ze weten alleen niet hoe je die beesten moet verzorgen. Dat vind ik wel heel erg om te zien.’ Hij heeft alleen een vogel binnen om ze tam te krijgen. Dit is een paar dagen nadat hij een nieuwe vogel heeft gekocht. ‘De vogel zit dan naast mij op de bank televisie te kijken. Ik moet wel grote handschoenen dragen, anders doen zijn nagels pijn. Ook loop ik met de vogel over straat. Ik moet eerst samen met de vogel een vertrouwensband krijgen, wil ik hem verzorgen.’

Hoe gaat dat verder in de toekomst?

Voor Joop zijn de vogels zijn kleine kinderen. Hij is blij dat zijn ‘echte kinderen’ oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen. Joop is van plan Utrecht te verlaten en wil op een grote boerderij gaan wonen. ‘Ik wil mijn schoonmaakbedrijf overdragen aan mijn kinderen en echt alle tijd nemen voor mijn vogels.’ Hij heeft al 15 hectare grond tussen Woerden en Vinkeveen om te vliegen met de vogels. Hij vliegt daar 3 á 4 keer per week. Hij heeft een speciaal busje met kooien voor het vervoer van de vogels en hij gaat dan met een paar vrienden heen.

Zijn favoriete vogel is de steenarend. ‘Je trouwt eigenlijk met een arend, die vogel vindt je leuk of niet. Als ik met die vogel ga vliegen zijn we echt samen één. Dat is zo prachtig.’ Maar stel de vogel komt niet

meer terug tijdens het vliegen, dan is dat geen groot probleem. Alle vogels dragen een zender om ze terug te vinden. Een van zijn mooiste herinnering van een vogel was de vogel die hij heeft gekregen van zijn kinderen. Een Amerikaanse zee-arend. ‘Die vogel was toen ik hem kreeg zo zielig, al zijn pennen, veren en staart waren kapot. Nu een paar jaar later is het een prachtige vogel en is het een mooi symbool van Amerika! Die witte staart, en als hij vliegt.. Wauw, dat is zo prachtig.’