Op 3 juni zal dit jaar voor het eerst het festival Dichterbij zijn intrede doen in Dichterswijk. Dichterbij heeft voor ieder wat wils. Het unieke festival omvat een breed spectrum aan allerlei culturele en muzikale taferelen. Mocht je na al deze bezigheden honger krijgen, zijn er ook de nodige foodtrucks aanwezig. Het festival is georganiseerd om bewoners en omwonenden dichter bij elkaar te brengen.

 Festival met een doel

Maurice Bongers, voorzitter van Stichting Activiteiten Dichterswijk, legt de gedachte achter het festival uit: “Om  de Dichterswijk heen gebeurt ontzettend veel. Er zijn talloze bouwprojecten, er is sprake van verdichting. Om de dichterswijk heen, bewoond door zo’n 5000 mensen, komen binnen nu en 10 jaar nog zo’n 10.000 andere mensen te wonen. Met deze gedachte ontstond de noodzaak die wij als stichting zagen om te zorgen voor meer sociale cohesie, ontmoeting en ontplooiing.”

Het kan dus gezegd worden dat dit festival niet zomaar een festival is. het is een festival met een functie voor de wijk. Het festival wordt gedragen door de wijk en wordt ook voor een groot deel ingevuld door de wijk zelf. Het festival laat een mix zien van wat de stichting uit de wijk heeft gehaald in combinatie met bekendere optredens en artiesten. “We hopen dat dit zo’n succes wordt, dat we in 2020 nog in editie kunnen organiseren” aldus Maurice Bongers.

 

Aanbod Dichterbij

Het festival heeft veel te bieden. Op het gebied van kunst wordt vooral de focus gelegd op straatkunst. Zo zijn er verscheidene interactieve installaties aanwezig. Zo zijn er installaties die de spanning tussen mens en machine ofwel cultuur en natuur vastleggen. Een festival in Dichterswijk is natuurlijk niet compleet zonder enige dichterlijke activiteiten, met als gevolg dat het Stadsdichtersgilde aanwezig zal zijn. Verder zal Vluchtelingenwerk Nederland een fototentoonstelling houden op het festival.

Op muzikaal gebied biedt het festival vernieuwende muziek door middel van een diverse line-up. Ook is er is speciaal voor het festival muziek gecomponeerd genaamd de TUNE. Bij deze muziek hoort ook een simpele gechoreografeerde dans voor de bezoekers van het festival genaamd de MOVE. De TUNE zal op het festival zeker aanwezig zijn en met een beetje geluk hebben de bezoekers de MOVE goed ingestudeerd. Deze dans is te vinden op de facebookpagina van het festival.

Als laatste maar zeker niet onbelangrijk, eten en drinken. De aanwezige foodtrucks gebruiken verschillende producten uit de wijk zelf. Zo komen winkels uit de wijk met hun eet- en drinkwaren door middel van kraampjes en trucks op het festival staan.

 

Stichting Activiteiten Dichterswijk

Het festival is mede mogelijk gemaakt door Stichting Activiteiten Dichterswijk. De stichting is een aantal jaar geleden opgericht en houdt zich bezig met maatschappelijke en economische activiteiten ten bate van Dichterswijk.

Het organiseren van het festival heeft ongeveer een jaar geduurd. Het bestuur bestaat uit een klein aantal vrijwilligers die naast hun bestaande werk activiteiten organiseren. Vanaf februari dit jaar hebben ze er betaalde krachten bij betrokken. Zo is er ook een productiebureau in het spel geweest, die het festival professioneel heeft weten vorm te geven.

Toegang tot het festival is geheel gratis. De stichting heeft het festival gefinancierd met behulp van een aantal sponsoren, zowel particulier als zakelijk. Zo steunen onder andere bedrijven uit de wijk zelf het festival maar ook de Rabobank doormiddel van een stimuleringsfonds. Zelf op het gebied van financiering blijft het festival dus trouw aan de wijk.