Carina van Roekel werkt sinds 2015 bij het project hoiUtrecht. Dit is een site met verhalen over mensen uit Utrecht. Deze hoofdpersonen hebben bijzondere verhalen, ze zijn bijvoorbeeld gehandicapt of vluchteling. Er staan nu al meer dan 80 inspirerende verhalen op de site.

Hoe zijn jullie begonnen met deze site?

“We zijn in 2015 begonnen met hoiUtrecht. Toen zijn Juultje en Wikke elkaar tegengekomen, zij hebben beide ervaring met gehandicapten. Zij hadden toen het idee van; je merkt niet echt wat er in de omgeving gebeurt en als wij dat dan al niet merken, merkt de rest van Utrecht het dan? Dus toen wilden ze graag een site beginnen met verhalen uit Utrecht. Dit is geïnspireerd op de Amerikaanse site the Mighty, dit is een site met allemaal verhalen over mensen met die een ziekte, stoornis of beperking hebben. Wikke en Juultje vonden dit toen een leuk idee en dachten toen dat ze zo een stukje bewustwording kunnen creëren door verhalen te vertellen uit de omgeving. En zo het idee dus ontstaan.”

hoiUtrecht begon dus met twee mensen, nu is het een groot team geworden. Hoe zijn al mensen erbij betrokken geraakt?

“Juultje en Wikke hadden het idee, toen kwamen zij Barbara tegen. Zij kwam met het idee om eerste een demo site te starten met interviews en verhalen uit Utrecht. Toen kwam Saskia erbij, zij is schrijfster en ook buurvrouw van Juultje. Ik ben erbij gekomen door Barbara, wij zijn vriendinnen en zij heeft mij gevraagd. Dus eigenlijk is iedereen er een beetje via via erbij gekomen. Nu zijn we 2,5 jaar verder en zijn er ook mensen die we hebben geïnterviewd bijgekomen. We noemen de mensen die we interviewen hoofdpersonen, want zij zijn de hoofdpersoon van hun verhaal. Ook zijn we allemaal freelancers, behalve Barbara; zij is projectleider en besteed er de meeste tijd aan.”

Hoe komen jullie aan de hoofdpersonen?

“Dit gaat voornamelijk via via. Saskia heeft een groot netwerk bij zorginstanties en partnerorganisaties. Net zo als Wikke en Juultje, zij hebben ook veel contacten. Ook kunnen mensen hun eigen verhaal aandragen, zodat ze dat kunnen delen. Maar dat is nu nog lastig, dus benaderen we nu zelf organisaties of zij nog een geschikte hoofdpersoon weten.”

“Ze hebben allemaal iets wat een verhaal uniek maakt”

Alle verhalen worden in ik-persoon geschreven, waarom is dat?

Dat is een bewuste keuze, zo kan iedereen zich goed inleven in de mensen en worden ze echt mee gesleept.

Wat zijn jullie doelen voor de toekomst?

“We zijn nu nog heel erg druk met het werven van fondsen. We worden nu wel gesteund door de gemeente Utrecht, maar willen graag nog meer fondsen. Ook hebben we veel plannen voor de toekomst, we willen meer naambekendheid creëren in Utrecht en ook een groter bereik creëren in Utrecht. Maar onze droom is dat mensen echt hun eigen verhaal gaan insturen en dat het dus user-generated content (dit is een site waarbij de verhalen worden geleverd door het publiek) wordt. En dat de site zichzelf gaat vullen.”

“We proberen nu ook steeds meer om mensen over de streep te trekken om hun verhaal te delen. Zo zijn we begonnen met het houden van verhalenworkshops. In deze workshop nemen we mensen mee met het schrijven van hun verhaal en dat willen we ook graag verder uitbreiden. Ook hoop ik dat we ooit landelijk kunnen gaan met de site. Dat lijkt mij superleuk.”

Wat vind jij het mooiste verhaal dat op de site staat?

“Ik vind alle verhalen even mooi, dus daar kan ik niet uit kiezen. Ze hebben allemaal iets wat een verhaal uniek maakt en ook zijn ze allemaal met een positieve insteek. Dat vind ik heel erg mooi, ze zien allemaal de positieve kant en halen alles uit het leven.”

“Een verhaal dat ik erg inspirerend vind is het verhaal van een jong gezin met een zoontje dat een bijzondere aandoening heeft, ze zitten in de medische molen en weten nog steeds niet wat hij precies heeft. Ondanks dat gaan ze wel verder met het leven en proberen ze alles uit het leven te halen. Dit vind ik erg inspirerend.”