De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) is verkocht aan het Belgische Groep Heylen, een bedrijf dat handelt in logistiek- en bedrijfsvastgoed. Deze heeft alle aandelen voor 670.000 euro overgenomen van de Nederlandse staat. Ook het Muntgebouw aan de Leidseweg in Lombok is verkocht. Dit allemaal zou de staat 3,6 miljoen euro opleveren.

Staatssecretaris van financiën Eric Wiebes meldde in een Kamerbrief dat de noodzaak ontbrak om de muntproductie in staatshanden te houden. Een marktverkenning gaf genoeg aanknopingspunten om de Munt onder acceptabele voorwaarden te kunnen verkopen.

“Het past eigenlijk niet bij de overheid, het is niet zo dat de overheid een muntenfabriek nodig heeft. We maken ook onze eigen vlaggen en bankbiljetten niet, dus waarom zouden we een muntenbedrijf hebben?” zegt Wiebes in een interview met de NOS.

Het muntgebouw
Didier Clerx, eigenaar van Groep Heylen, laat weten dat er wordt gekeken naar een nieuw onderpand voor de muntenproductie. “Het gebouw is prachtig, maar loeiduur en evident niet efficiënt voor de productie van munten.” Tot dat er een nieuwe locatie gevonden is, blijft de productie van munten aan de Leidseweg plaatsvinden.

Ook laat de Belgische eigenaar weten er alles aan te willen doen om het predicaat ‘Koninklijk’ te behouden.

Functiebehoud
De Munt zal de functie voor het produceren van muntstukken blijven behouden. Maar de taken om beschadigde munten in te nemen en te vernietigen zal De Nederlandsche Bank op zich nemen.