‘Er is een groot tekort aan fietsenstallingen rondom Utrecht Centraal, dus wij bouwen dan maar meteen de grootste van de wereld.’ Dit vertelt Evert-Jan mij, hij is vastgoedontwikkelaar bij het bedrijf K.Dekker. Dit bedrijf bouwt dan ook de ‘Knoopstalling,’ de naam van de drielaagsfietsenstalling die begin maart geopend wordt.

Er komt ook een grote loopbrug vanaf de fietsenstalling die leidt naar de ingang van Utrecht Centraal, of richting de Rabobank en Moreelsebrug. Er passen wel 3000 fietsen in de stalling en de eerste 24 uur om je fiets te parkeren is gratis. Dit project is ontwikkeld om zo het openbaar vervoer te bevorderen. Hans Dekker, uitvoerder van het project, vertelt mij over de duurzame methodes die ze gebruiken tijdens het bouwen. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam beton, zo min mogelijk CO2 uitstoot en hybride machines (die werken deels op diesel en deels op benzine)

De vergunning die men nodig heeft om dit te mogen bouwen is een omgevingsvergunning. Voor kleinere projecten heb je die vergunning niet nodig. De vergunning houdt in dat je toestemming krijgt van de gemeente om iets te slopen of op te bouwen. Inclusief milieubelastingen, werkzaamheden in natuurgebieden, bomenkap, plaatsing tijdelijke voorwerpen op openbare weg en ga zo maar door. ‘Een brede vergunning dus, wat veel handiger is dan dat je allerlei losse vergunningen moet aanvragen’ vertelt Evert-Jan.

De Knoopstalling is dus af in maart. Tot dan nog even geduld. Binnenkort heb je geen gedoe meer met een plekje zoeken voor je fiets. De Knoopstalling is tenslotte groot genoeg!