Maandag sprak ik met Shody Careman, fotografe in Lombok, Utrecht. Zij maakt fotoreportages van de gewone, dagelijkse routines tot zware aardbevingen in Italië. Met haar werk won ze in 2015 de Zilveren Camera. Je kunt haar werk zomaar tegen komen als je door Lombok wandelt.

Op een koude dinsdagochtend loop ik door Lombok. Langs de oude molen de Ster, richting de brug naar Oog en Al kom ik langs buurtgebouw Het Parkhuis. Het Parkhuis bevat expositie- en vergaderruimtes en heeft een moderne uitstraling. Mijn oog valt gelijk op de etalage van het Parkhuis. Hier hangen verschillende werken van fotograaf Shody Careman. In deze foto’s zijn bewoners van Lombok met hun honden te zien.

Shody verteld: “Ik ben fotograaf voor verschillende kranten en tijdschriften, ik werk niet zo vaak voor particulieren.” Haar passie voor fotografie ontstond als kind terwijl ze speelde met de spiegelreflexcamera van de vader van haar beste vriendin. Nu gaat ze zelf met de camera vaak de wijk in. Ze maakt graag foto-reportages. In Lombok heeft ze een reportage gemaakt over honden en hun eigenaren, dit idee ontstond bij het uitlaten van haar eigen hond en het conversatie maken met andere eigenaren. Ze ontmoette tijdens het uitlaten mensen van alle leeftijden en afkomsten. Mensen waar ze normaal gesproken misschien nooit mee in contact was gekomen. Het leek haar toen leuk foto’s te maken van deze honden en hun eigenaren in hun eigen omgeving, ze ging met hen mee naar huis.

Shody houdt überhaupt niet zo van het foto’s maken in studio’s. Zij maakt graag foto’s in originele en natuurlijke omgevingen. Ze probeert bijzondere momenten te zien en vast te leggen. Graag fotografeert ze voor de krant, ze zegt hierover: “Het geeft een speciaal gevoel als je de ene dag een foto neemt en je hem de volgende dag al gedrukt in de krant ziet staan.” In 2015 ontving Shody de Zilveren Camera prijs voor een van haar werken. Volgens haar heeft dat alleen niet veel veranderd binnen haar werk, ze maakt nog altijd dezelfde foto’s en geniet ervan dit voor tijdschriften en kranten te doen.