Utrechtse studente Elise Prins is beheerster van het unieke instagramaccount raamkattenvanutrecht. De naam zegt het al, op het account plaatst ze iedere dag een foto van een raamkat in Utrecht. Na zo’n twee-en-een-half jaar heeft het account meer dan 3000 volgers. Je zou kunnen zeggen dat ze zo’n beetje alle katten van Utrecht onderhand wel heeft gefotografeerd.

Laat ik beginnen met de meest voor de hand liggende vraag. Wat was de aanleiding van dit account?
“Ik hield altijd al wel van fotograferen en ik had met mijn vader twee projecten dat we deuren en ramen fotografeerden. Hij deed dat altijd dus deed ik dit ook. Ik heb altijd al katten in ramen gefotografeerd, ik vind het gewoon heel erg leuk. Ik plaatste ze eerst op mijn eigen account en daar kwamen altijd heel veel leuke reacties op. Vanaf dat moment dacht ik: daar kan ik wel iets mee. Toen heb ik, zo’n twee en een half jaar geleden, er een aparte instagram voor aangemaakt.”

De foto’s op het account heb je deels zelf gemaakt, maar ik begreep dat mensen ze ook kunnen insturen?
“In het begin maakte ik ze allemaal zelf. Op een gegeven moment stuurden mensen me foto’s toe en is dat zo van start gegaan. Het werd echt een soort community. Ik krijg elke dag wel een aantal foto’s toegestuurd, dus ik plaats er zelf eigenlijk helemaal niet meer zo veel. Ik vind het juist heel erg leuk dat we met z’n allen iets maken. Het is van alle Utrechters, iedereen kan iets insturen. Het is de raamkatspotter community aan het worden.”

Raamkat in Utrecht van Elise’s account

Probeer je echt iedere dag te posten?
“Dat probeer ik wel. Af en toe schiet het erbij in, vooral omdat ik de laatste tijd een beetje druk ben. Dus soms zijn er dagen dat ik er 6 toegestuurd krijg en dan ontstaat er een soort wachtlijstje, en er zijn dagen dat ik er minder krijg. Ik vind het voor mezelf een handig concept, gewoon een per dag. Er zijn instagram accounts die iedere dag precies op hetzelfde tijdstip posten. Die techniek moet ik nog een beetje uitvogelen, meestal post ik iets als ik in de bus zit.”

Als je dan 6 foto’s binnenkrijgt, waar kijk je dan naar? Handhaaf je bepaalde criteria?
“Goede kwaliteit, dat ze scherp genoeg zijn. Er zijn ook zo nu en dan mensen die hun eigen kat achter het raam vanuit binnen fotografen. Dat vind ik op zich ook heel erg leuk en plaats ik ook af en toe als ze heel erg leuk zijn, maar het iets minder mijn concept. Mijn concept was altijd vanuit buiten, dus de buitenfoto’s krijgen wel voorrang.”

“Ik heb ook wel eens dat ik in een week 20 foto’s door verschillende mensen van dezelfde kat binnenkrijg. Zo zit er bij de Griek op de Voorstraat een witte kat. Ik probeer de foto’s dan een beetje te spreiden over het account zodat er niet elke dag diezelfde kat op staat.”

Slaperige raamkat in Utrecht van Elise’s account

Heb je dit concept zelf bedacht of bestond het al?
“Nou, daar kwam ik dus laatst ook achter. Ik deed dit al vanaf mijn twaalfde ofzo maar toen ik het account ging aanmaken zag ik dat er een was van Amsterdam en omstreken. Dus ik heb ze toen een berichtje gestuurd of ze het oké vonden dat ik er eentje van Utrecht ging maken en dat vonden ze harstikke leuk. Nu bestaat er ook echt een van elke stad zo’n beetje. Ik krijg nu ook berichtjes van mensen uit andere steden waarin ze vragen of zij een soortgelijk account van hun stad mogen maken. Ik vind het alleen maar leuk, hoe meer katten hoe beter. Het is echt een ding geworden.”

Waarom katten in een raam?
“Wat ik heel erg leuk vind is dat sommige mensen hun vensterbank inrichten voor hun kat. Dus met een mandje of gewoon hele installaties van meerdere mandjes tussen de bloempotten in. Dat vind ik gewoon heel erg leuk, dat mensen met hun vensterbank echt rekening houden met de raamkat. Je hebt tegenwoordig ook van die mandjes die je met zuignappen aan het raam kan vastmaken.”

Onvermoedelijke raamkat van Elise’s account

Als ik jou zo hoor klink je best wel een creatief iemand, is dat ook zo?
“Ja wel een klein beetje. Ik heb ooit om te vieren dat ik 1000 volgers had linnen tasjes laten drukken voor de dierenbescherming. Op de tasjes stond de Domtoren met allemaal raamkatjes in de toren. Ik dacht, ik heb nu een aardige hoeveelheid volgers, laat ik er wat mee doen. Van elk verkochte tasje ging er een euro naar de dierenbescherming. Dat vond ik wel een leuk project. Misschien dat ik ze ooit weer in productie ga nemen. Ik heb nu natuurlijk best een grote hoeveelheid volgers die allemaal katten leuk vinden en Utrecht leuk vinden. Het ging heel hard, de eerste batch was toen in een dag uitverkocht. Ik heb geloof ik in totaal 250 exemplaren verkocht. Het was wel een werkje om alles in enveloppen te doen en op te sturen.”

Tot slot, ben je wel eens in aanraking gekomen met kattenportretrecht?
“Ik heb wel eens dat mensen hun eigen kat herkennen op mijn instagram. Ze reageren dan met ‘Hey dat is mijn kat!’ en vraag ik ook altijd netjes of het goed is dat de foto erop staat. Ik heb nog nooit gehad dat iemand zei dat ze het liever niet willen.”

Als jij toevallig langs een raam komt waarin zich een fotogenieke kat bevindt, stuur dan vooral een foto naar Elise’s account @raamkattenvanutrecht op instagram.