Elk jaar worden er culturele zondagen georganiseerd. Steeds met een ander thema, maar ook soms terugkerend. Afgelopen zondag 22 april was het thema Noordwaarts, waarbij culturele activiteiten in de wijken Zuilen, Ondiep en Overvecht aan de beurt kwamen. De volgende editie wordt gehouden op 3 juni met het thema Utrecht Centraal. Utrecht verandert dan in een groot muziekpodium met veel verschillende en diverse muziekoptredens door Utrecht heen.

Culturele Zondagen is ooit komen te ontstaan vanuit een initiatief van de politieke partij Leefbaar Utrecht. Ze wilden dat cultuur voor elke Utrechter toegankelijk is met veel aanbod en dat het centraal is voor iedereen. Sinds 2001 is het al een succes en het heeft zich de afgelopen jaren uitgebreid. Sinds 2017 is het een project geworden van Marketing Utrecht, ze krijgen steun vanuit gemeente en een deel van dat geld gaat naar Culturele Zondagen.

De organisatie van een Culturele Zondag

Het organiseren van een Culturele Zondag begint ongeveer driekwart jaar van tevoren zegt Maike van Eijndthoven van Culturele Zondagen. “We beginnen eerste met de research in de wijk. We gaan praten met mensen uit de wijk of ze het leuk vinden. En kijken ook of er genoeg animo is om mee te doen bij zo’n dag. Als we het gevoel hebben dat er weinig mensen zijn die mee zouden willen doen gaan we opzoek naar een ander thema. Maar meestal zit dit wel goed. Ongeveer twee tot drie maanden zijn we bezig met praten in de wijk”. 

De mensen die meedoen met hun activiteit krijgen geen vergoeding en doen dit geheel op vrijwillige basis. “Mensen krijgen geen vergoeding voor het meedoen aan een zondag en het is bijna altijd gratis voor bezoekers. Dus mensen doen dit echt omdat ze het leuk vinden en het is goed voor de marketing. Ze maken reclame aan de mensen die langs komen”.

Het team dat aan een Culturele Zondag werkt, is ongeveer met ze achten groot. Twee werken er vanuit Marketing Utrecht aan en de rest bij Culturele Zondagen zelf. Deze mensen werken daar als freelancer. Op de dag zelf zijn er ongeveer 50 mensen actief. “Deze mensen zijn op de dag bezig met veiligheid, tenten opbouwen, geluidsapparatuur en nog veel meer”.

Tijdens de Culturele Zondag

Aan de Amsterdamsestraatweg Zuilen waren ook meerdere activiteiten. Bij de plantage stond een podium waar meerdere optredens werden gegeven. Zo ook van de Ondiepse Kanaries, dit is een koor dat al sinds 2014 bestaat. En bestaat uit mensen die uit de buurt van Utrecht komen. 

Bij de plantage aan de Amsterdamsestraatweg kon je ook verzamelen om een wandeling te gaan maken door de buurt. Tijdens deze wandeling wordt er door Renette Niekerk verteld over het verleden van de wijk Ondiep. Ook kon je pannenkoeken kopen van Smullers Kookt, Shamida Smulders bakt pannenkoeken uit haar omgebouwde bakfiets.

Ook een eindje verderop de Amsterdamsestraatweg werd er iets georganiseerd. Bij de BuurtWerkKamer Coöperatie kon je verschillende internationale hapjes proeven. Deze zijn gemaakt door buurtbewoners.

De volgende Culturele Zondag

De volgende Culturele Zondag wordt gehouden op zondag 3 juni, dit keer met het thema Utrecht Centraal. Utrecht verandert dan in een groot muziekpodium met veel verschillende en diverse muziekoptredens door Utrecht heen.