In Nederland hebben veel gemeenten een het tekort aan sociale huurwoningen. Zo ook de gemeente Utrecht, vooral Utrecht West kampt al jaren met het probleem dat de sociale huurwoningen schaars zijn in het gebied. De vraag naar sociale huurwoningen blijft stijgen en het aanbod blijft dalen.

Bij elkaar op geteld wonen er 109732 mensen in Utrecht West. Van de totaal 49087 woningen in deze wijken bestaat een groot deel uit sociale huurwoningen en koopwoningen.

Dat de vraag naar sociale huurwoningen blijft stijgen heeft een aantal oorzaken: steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen, jongeren verkrijgen lastig een hypotheek, vluchtelingen zijn vaak aangewezen op sociale huurwoningen en er zijn veel ‘scheefhuurders’. Echter, de belangrijkste oorzaken van het woningtekort in Utrecht West zijn het scheefwonen en de vele studenten die op zoek zijn naar een woning.

Scheefhuurders
Scheefhuurders zijn huurders van woningen die in een te laag segment huren. Bewoners van een gesubsidieerde woning verhuizen niet snel, omdat zij dan ineens veel meer huur moeten gaan betalen. De provincie Utrecht bevat het hoogste percentage goedkope scheefhuurders. Door dit hoge percentage zijn er te weinig woningen beschikbaar voor mensen die het echt nodig hebben.

Studenten
Een groot deel van de sociale huurders bestaat uit studenten. De aankomende drie jaar zullen er 3760 studentenwoningen gebouwd worden. Wat betreft de overige sociale huurders, zullen er 1500 sociale huurwoningen in vooral de wijken Zuid en Oost gebouwd worden, meldt de gemeente Utrecht.

Toekomstvisie
De woningcorporaties en de gemeente hebben samen afgesproken de huidige voorraad aan sociale huurwoningen alleen nog maar te laten stijgen. Naar verwachting zullen er tot en met 2019 ruim drieduizend woningen gebouwd worden.

Het staat vast dat er tot en met 2018 in de wijken; Noordwest (1152 woningen), Zuidwest (1278 woningen) en West (458 woningen) gerealiseerd gaan worden.