Het studentenleven is zwaar, dat is niet te ontkennen, maar zeker in de maanden mei en juni is het extra zwaar. Naast de opkomende deadlines, tentamens en de druk voor het halen van al je studiepunten is het ook soms tropisch warm. Wat het vooral zwaar maakt voor de studenten die zelf hun studie betalen, is dat je in mei en juni dubbele lasten hebt.

De studiekosten in totaal zijn 2060 euro voor een student en dit schrijven ze (als je in termijnen betaald) in 10 termijnen af. Dus dan denk je: 206,00 euro per maand. Maar ze delen het dus door 12, geen idee waarom, en schrijven het wel in 10 keer af. Dus in september, oktober, november, december, januari, februari, maart en april betaal je 167,17. En in mei en juni betaal je 334,34 euro.

En natuurlijk snap ik dat je het twee keer extra moet afschrijven als je het door 12 deelt en het in 10 termijnen wilt afschrijven, want juli en augustus is het natuurlijke vakantie. Maar waarom deel je het al in het begin niet meteen door 10 en dan betaal je misschien wel 206 euro per maand. Maar dan is het niet ineens het dubbele. En natuurlijk weet ik dat het allemaal op hetzelfde neerkomt, die 2060 euro, maar het gevoel is toch veel fijner als er 10 keer hetzelfde wordt afgeschreven, zeker net voor de vakantie.

Waar ik in mei ging nadenken over een mogelijke vakantie kreeg ik op 18 mei bericht van de Hogeschool Utrecht met de mededeling “Rond de 25e van deze maand zal de Hogeschool Utrecht een dubbele termijn van het collegegeld afschrijven.”. Met als reden “omdat er in juli en augustus niks wordt afgeschreven.”. Als het zo makkelijk is Hogeschool Utrecht, doe mij een plezier en schrijf 10 keer hetzelfde bedrag af. Daar zullen ik en ook alle andere hardwerkende medestudenten veel baat aan hebben en u erg dankbaar voor zijn.