Meer bewust worden van het vlees dat je eet. Jasper en Thijs, eigenaren van het restaurant 'Van de Straat' in Lombok zetten zich hier erg voor in. Alle reden om hun restaurant om te toveren tot een vegan place.

Na bijna twee jaar het grotendeels vegetarische Van de Straat restaurant te hebben gerund, wordt het tijd voor iets nieuws. Eigenaren Jasper en Thijs gaan een volledig veganistisch restaurant beginnen, genaamd ‘The Vegan Gorilla”. Ja, je leest het goed. Volledig veganistisch, want zelfs de drankjes zijn vegan. Dit gaat dus een stapje verder dan vegetarisch eten (geen vlees, vis, gevogelte of insecten). Het huidige pand wordt verbouwd en maakt plaats voor het nieuwe restaurant. Het duo heeft altijd de duurzame visie voor ogen gehad, maar het was chef-kok en mede-eigenaar Thijs die een andere weg wilde inslaan. Hij kwam met het idee om volledig over te gaan op duurzaam veganistisch eten. (Koken zonder vlees, maar ook zonder alles wat door dieren geproduceerd wordt). Thijs merkte dat hij veel affiniteit had met het koken van groenten. Hierin kon hij zijn creativiteit kwijt.

Jasper was al snel verkocht waardoor ze afgelopen kerst een pilot hebben gedraaid met een veganistisch menu. De buurt werd uitgenodigd om langs te komen om wat vega-gerechten te proeven. Met Van de Straat had het restaurant een best belangrijke buurtfunctie. ‘Deze functie wilden we behouden, dus het was belangrijk om te weten of het nieuwe concept aan zou slaan. Hier werd positief op gereageerd. Hierdoor wisten we dat we een groep hadden die we niet zouden verliezen. Daarbuiten kunnen we nog extra mensen trekken die gewoon benieuwd zijn naar onze vegan keuken’, zegt Jasper.

De switch van gedeeltelijk vegetarisch naar volledig veganistisch had een logische reden; mensen meer bewust maken van het eten dat ze consumeren. ‘Het is niet zo dat wij een kruistocht tegen vleeseters gaan beginnen, maar wij willen wel mensen laten zien dat vegan eten gewoon heel bijzonder, gepast en lekker kan zijn’. Jasper denkt dat vegan eten de toekomst wordt. ‘Het is moeilijk houdbaar om op deze grote schaal nog verantwoord vlees voor iedereen te kunnen produceren. Voor mij hoeft niet iedereen vegan te worden, als ze zich maar wel bewust worden van het vlees dat ze eten’. Dit beeld willen ze ook uitstralen. ‘We willen eigenlijk niet dat het restaurant vol zit met veganisten. Het liefst mensen die dit deels of niet zijn, zodat wij ze kunnen laten zien dat je ook heel lekker zonder vlees, zuivel, etc kan koken!’.

Met het nieuwe restaurant hebben ze in  Lombok de primeur. Omdat het ‘oude’ streetfoodconcept goed aansloeg in Van de Straten, wilden ze dit idee niet loslaten. ‘We willen nu toch wel meer onze kroegfunctie uitbouwen. Je neemt een veganistisch drankje waarbij je een of meerdere kleine hapje bijbesteld. De wijn veganistisch serveren wordt echter nog wel een uitdaging’.

Het veganistisch koken gaat wel lukken, het bedenken van nieuwe veganistische recepten is een ander verhaal. ‘Wij koken alleen met pure natuurlijke ingrediënten. Wij willen geen biefstuk serveren als het nepvlees bevat. We willen geen kipsaté van sojabrokjes maken, want we hebben een heerlijk alternatief; gegrilde spitskool’.

De exacte datum kan Jasper nog niet geven, maar ze hopen begin mei met een feestelijke opening het eerste veganistische restaurant in Lombok te presenteren.