1 Maart verscheen er een documentaire genaamd ‘De doorgaande lijn’ op het internet over de regionale integratie van vluchtelingen in Utrecht. De documentaire is onderdeel van een groot plan van 16 Utrechtse gemeenten om de integratie de komende jaren te bevorderen. De documentaire legt tot in de kleinste details het project vast dat de Utrechtse gemeenten vorig jaar van start hebben laten gaan.

Toen de stroom vluchtelingen in Nederland in 2015 zijn hoogtepunt behaalde, werd er besloten dat er een goede aanpak moest komen ten opzichte van de integratie. De gemeenten onderling besloten dat het efficiënter zou zijn om het integratie plan op te delen in de verschillende regio’s.

16 Utrechtse gemeenten, waaronder de gemeente van Nieuwegein, Woerden en Oudewater, zijn daarom gestart met een gloednieuw project dat de integratie in Utrecht bevordert. Bij dit project wordt er veel gefocust op het leren van de taal en het verkrijgen van een goede, betaalde baan. “Met deze twee factoren zal de integratie hopelijk snel een succes worden voor de vluchtelingen die gemotiveerd zijn” zegt Rob van Hilten, procesmanager van U10 (een netwerkorganisatie waarbij 10 Utrechtse gemeenten zijn aangesloten).

Productiemaatschappij Turning Point nam vervolgens het initiatief om dit project vast te leggen en er een documentaire van te maken. Volgens Menno Visser, de contactpersoon van deze productiemaatschappij, was het belangrijk om dit langdurige project te filmen, zodat de burgers een duidelijker beeld kregen van het project. “Als de bewoners geen idee hebben wat de gemeente aan het doen is, is het logisch dat ze dit niet ondersteunen”. In de documentaire zijn onder andere interviews met vluchtelingen en de hulpverleners/professionals te zien.
Het nieuwe kabinet wil dat de gemeenten vaker het heft in eigen handen nemen wat betreft integratie in de regio’s. De kans dat we dus vaker dit soort projecten en documentaires kunnen verwachten is best groot.

Voor dit project zijn er nog meer documentaires/films gemaakt. Deze zijn onlangs allemaal in het Tuschinski theater gedraaid. Ook zijn ze via http://statushoudersinbeeld.nl/ terug te zien.