Airbnb wordt steeds populairder in Utrecht. Uit een analyse van Hotelschool The Hague en vastgoedadviseur Colliers International blijkt dat het aantal geboekte overnachtingen in Utrecht via Airbnb in het afgelopen jaar bijna verdubbeld is tot 156.000.

Wie in Utrecht via Airbnb een slaapplaats zoekt, heeft genoeg keus: verhuurders van meer dan 2.400 huizen proberen toeristen en andere belangstellenden binnen te halen via het hard groeiende platform. Ook in Utrecht-West worden een hoop woningen aangeboden. Één van deze verhuurders is Marjolein (42). Marjolein woont al vijf jaar in haar huis in Utrecht-West en ze heeft regelmatig gasten over de vloer op de tweede verdieping van haar huis.

“Ik sta nu ongeveer driekwart jaar ingeschreven op dit platform. Ik verhuurde daarvoor al een aantal jaren aan vaste huurders, maar ik wilde eigenlijk meer zelf bepalen. Bijvoorbeeld wanneer ik de ruimte verhuur en wanneer niet.” De gasten die bij Marjolein over de vloer komen zijn erg divers. Europa, de Verenigde Staten en zelfs mensen uit China: allemaal weten ze de kamer van Marjolein te vinden. “Soms komen mensen hier vakantie vieren of komen ze hierheen om een beurs te bezoeken. Een enkeling zoekt tijdelijk onderdak om vervolgens in Utrecht te komen wonen. Deze mensen blijven vaak langer, een aantal maanden.”

Van Airbnb’s hoogtijdagen in Utrecht merkt Marjolein weinig. Wel kan ze een mogelijke reden geven voor het succes van Airbnb in de Domstad: “Ik denk dat Utrecht wel voordeel heeft van de overspannen huizenmarkt in Amsterdam. Ook liggen de prijzen in Utrecht wat lager. Voor veel toeristen is de afstand tussen Utrecht en Amsterdam niet groot. Daarom kiezen ze soms voor Utrecht in plaats van Amsterdam.”

Over de gasten die langskomen is Marjolein erg positief. “Een leuk voorbeeld is dat gasten een keer hebben aangeboden mijn kat te voeren toen ik een weekend weg moest.” Wel geeft ze aan dat ze altijd goed naar recensies van potentiële gasten kijkt. “Inmiddels ben ik het wel gewend om vreemden in huis te hebben. Gelukkig gaat het altijd goed. Het is natuurlijk ook een deel vertrouwen geven en terugkrijgen.”