Als ik persoonlijk aan Airbnb denk, denk ik aan een goede groei voor de economie. Het is duurzaam omdat er geen hotels gebouwd hoeven te worden. Winkels in de omgeving hebben er profijt van en ook de verhuurders zelf verdienen er goed aan. Toch is er veel geklaag. Marijn Stoker*, die al anderhalf jaar zijn kamer verhuurt zegt het vreselijk te vinden dat Airbnb zo wordt afgebrand.

Ik verhuur nu al anderhalf jaar mijn kamer als Airbnb kamer. Ik heb een fulltime baan als Afrika specialist en daarnaast vind ik het leuk om mijn kamer af en toe te verhuren. Het is absoluut geen goudmijn voor me. Het is gewoon een leuk zakcentje.

Ik heb ontzettend veel plezier van mijn Airbnb-gasten. Toen ik 20-24 jaar was trok ik met een rugzak heel Europa door… liftend. Dit deed ik om andere mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. Nu komen ze bij mij thuis. Ze genieten, en ze maken mij ook blij. Bijna altijd dan. Vooroordelen die ik had over sommige nationaliteiten moest ik totaal bijstellen.
Mensen in Sri Lanka namen een kat vanwege hun ervaringen met mijn snoesjes. Ze stuurden me een jaar na hun verblijf een foto van hun nieuwe huisdier. Dat is toch geweldig om te horen? Ik vind het dus oprecht vervelend om vervolgens aleen maar negatieve dingen over Airbnb te lezen.

Toen ik net begon met het verhuren was deze negativiteit rondom Airbnb er nog helemaal niet.
Het werd de deeleconomie genoemd. Hotels waren er wel bang voor, maar het bleek al snel dat er een hele nieuwe markt was ontstaan. Vaak zijn dat mensen die normaal niet eens een hotel zouden nemen, dus hotels hoeven zich daar geen zorgen over te maken.

Maar sinds Airbnb steeds populairder is geworden, lijkt de haat ook gegroeid te zijn. Er wordt nu heel erg gedaan alsof alle verhuurders mensen zijn die hun hele huis verhuren en er zelf niet meer wonen. Het oorspronkelijke idee van de Airbnb is om je huis te delen met gasten, en toen mensen erachter kwamen dat daar veel geld uit te halen viel, is dat hele idee misbruikt.
Nu zijn er dus inderdaad mensen die met pensioen gaan, naar de Bahama’s vertrekken en hun huis in Nederland houden om te verhuren. Dat zorgt inderdaad voor overlast, en ik begrijp heel goed dat dat voor de buurt vervelend is. Als iedereen zou vertrekken, en hun huis verhuren heb je als buurtbewoner geen contact meer met je buren. Je voelt je bijna niet meer thuis.

Wat ik mis, is de balans. Er wordt nooit gepraat over de verhuurders zoals ik die alleen maar een kamer verhuren. Er zijn jongeren die reizen en niet veel te besteden hebben. Die liggen liever comfortabel met z’n drieën in een kamer, die nog best goedkoop is als je dat met z’n drieën doet, dan dat ze naar een hotel gaan of buiten gaan slapen.

Een grote factor die voor dit probleem zorgt is het massatoerisme. Een stad als Amsterdam, waar ook veel gezeur is om de Airbnb woningen, wordt op dit moment gedomineerd door toerisme, en dat is helemaal niet zo gek. Vliegen wordt steeds goedkoper, dus het is logisch dat toeristen daar gebruik van maken. Airbnb kan daar niet heel veel aan doen. Begrijp me niet verkeerd hoor. Ik probeer het niet goed te praten voor Airbnb. Airbnb heeft ook een aandeel in het probleem. Ze hadden eerder een maximum kunnen stellen. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je continu je huis verhuurt. Dit hadden ze kunnen voorkomen, maar om ze nou in de media compleet af te branden is ook een beetje overdreven. Gelukkig heeft Airbnb nu een huurmaximum van 60 dagen ingesteld, wat prima is. Die rotte appels die hun huis het hele jaar willen verhuren vallen er dan vanzelf wel uit

Voor mij is Airbnb in ieder geval het beste wat me in jaren is overkomen en ik ben Airbnb zeer dankbaar voor de geweldige mensen die ze naar mijn huis brachten. Je kan me een hoop wijsmaken, maar dat Airbnb de grote satan is? Ze kunnen ook overdrijven. Laten we er met z’n allen wat positiever instaan en dit soort discussies gewoon lekker de wereld uithelpen.

*De echte naam van Marijn is bekend bij de redactie.