Afscheid nemen en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden tijdens het evenement "Een liedje voor je dierbare" deze zondagmiddag. Uitvaartorganisatie SENS organiseert een muzikaal afscheid voor nabestaanden in Molen 'de ster' hier in Lombok.

Het grind kraakt onder de voeten en de regendruppels vallen op de jassen, wanneer verschillende mensen richting Molen de Ster in Lombok loopt. Dit typisch herfstige weer, waarbij de blaadjes overal op de grond liggen en de regen met bakken uit de hemel komt, houdt de redelijk grote opkomst vandaag niet tegen. “Een liedje voor je dierbare”, is het thema van deze middag.

Wie zijn wij?
Voor het tweede jaar op rij organiseert SENS uitvaarten deze muzikale middag om eventjes stil te staan bij alle overledenen. Deze jonge organisatie, gevestigd in Utrecht West, is sinds een jaar bezig met het regelen van persoonlijke uitvaarten. Simone Schots en Meta Stevens zijn de oprichters van SENS. Allebei wonen ze in Utrecht en hebben een achtergrond in de muziek en theaterwereld. Die kennis gebruiken ze ook voor de begrafenissen. “Muziek kan ons op een ongrijpbare en wezenlijke manier raken. Een liedje of muziekstuk kan ons onverbiddelijk terugbrengen naar de herinnering aan iemand, of de emoties van toen”, aldus de officiële SENS-website. Dit is ook terug te zien die middag. Simone zie ik af en toe even naar een tissue grijpen als het haar te veel begint te worden. Ze is niet de enige.

Bij binnenkomst worden mijn moeder en ik gelijk vriendelijk begroet door een medewerker die ons een korte uitleg geeft van wat er allemaal gaat gebeuren. Het lijkt wel of iedereen hier in Lombok vriendelijk en gezellig is, want als we de molen binnenstappen staat de volgende vrijwilliger alweer voor onze neus om de jassen weg te hangen. De molen zelf is niet zo groot, maar daardoor wel heel erg knus en warm. De ‘heaters’ die er hangen zorgen voor een lekkere warmte, waar ik rode wangen aan over houd. We zijn wat later, maar mogen nog wel een lekker bakje thee en koekje pakken voordat we met de rest van de mensen op de rieten stoeltjes plaatsnemen.

Voor een eigenlijk best wel treurige, maar toch mooie bijeenkomst is de sfeer prettig en niet te drukkend. Er mag een traantje gelaten worden, maar er kan ook zeker een lachje vanaf. Iedereen hier wil hetzelfde, nog een keer afscheid nemen van een dierbare door middel van muziek. Een paar nummertjes worden prachtig live gezongen en vooral het nummer ‘mooi’ van Marco Borsato raakt mij. Ook een koor staat plots op om een liedje te zingen. De woorden Halleluja worden luidkeels of heel klein en breekbaar meegezongen. De mensen om mij heen kijken met grote ogen naar dit spektafel. Zo open en bloot staan ze daar dan te zingen, zonder instrumentale ondersteuning. Het past wel mooi bij afscheid nemen. Dat is ook rauw en kaal, je kan het niet versieren.

Feest van Allerheiligen
Een uitvaart is voor iedereen anders, je moet afscheid kunnen nemen op jouw manier. SENS uitvaarten zijn er om mensen hierbij te helpen. Dag en nacht zijn ze bereikbaar via hun mobiele nummer en staan ze voor je klaar. Vooral nu, tijdens de tijd van de Allerheiligen wordt er daarom op deze manier, door het organiseren van een liedje voor een dierbare, aandacht aan besteed. Tijdens het feest van de Allerheiligen worden oorspronkelijk door de kerk alle heiligen geëerd die op een volgens de kerk ‘goede’ manier geleefd hadden. Tegenwoordig staat het feest vooral in het teken van alle overledenen, ongeacht cultuur of afkomst.

Onze dierbaren lijken wel mee te kijken tijdens de bijeenkomst, want plots begint de zon te schijnen op deze regenachtige dag. Een paar zonnestralen glippen door het raam naar binnen en geven de ruimte een nog prettiger gevoel. Aan het eind, wanneer het laatste nummertje gespeeld is, staat de warme chocolademelk en glühwein al op ons te wachten. Alles is gratis en tot in de puntjes geregeld. Groepjes mensen beginnen weer te praten en iedereen blijft gezellig even hangen. Afscheid nemen bestaat niet, zeggen ze weleens. Dit klopt denk ik wel, het moeilijkste is om het een mooi plekje te geven. Dit soort middagen zijn hier perfect voor. Ik ga in ieder geval weer met een goed gevoel naar huis toe.