Het is rustig vandaag. Mensen lopen constant naar binnen en anderen weer naar buiten. Elke minuut hoor je een aantal keer een bel, waarna een scherm oplichtte met de tekst: ‘’balie 6, nummer …’’. Beveiligers lopen rond, ze kijken je aan alsof ze je gedachten proberen te lezen, om te kijken of ze iets abnormaals ontdekken. Er is ook een gastheer aanwezig. Hij beantwoord de vragen van mensen en verwijst ze naar de goede locatie. Als je naar boven kijkt zie je veel lichtjes, al is het gebouw an sich sowieso al licht vanwege de enorme ramen. Bij binnenkomst staat hij recht voor je in de hal; Radj Ramcharan. Vandaag verwelkomt hij je op het stadskantoor.

Stichting Asha
Vanaf 1975 zijn veel Hindoestanen in Nederland komen wonen. Een klein deel van Utrecht bestaat uit immigranten van Surinaamse/Antilliaanse afkomst, in heel Utrecht is dat 3.1 procent en in West is dat 2.4 procent. Radj Ramcharan is secretaris van stichting Asha, een zelforganisatie van Hindoestaanse Surinamers in Utrecht. De stichting wil een bijdrage leveren aan de integratie en participatie van hindoes in Utrecht, Nederland. Zo leidt de stichting het project huiswerkbegeleiding en het ontmoetingsproject voor Hindoestaanse ouderen.”Hindoes, met name Surinaamse hindoes hebben hun draai gevonden in Nederland. Die doen hun ding, hebben werk, als mensen werkloos zijn proberen ze via hun netwerk ergens te komen.”

20161021_154030

Radj Ramcharan op het stadskantoor | Foto: Esmee Hendriks
Radj Ramchran in het stadskantoor | Foto: Esmee Hendriks

Radj Ramcharan is keurig in pak. Twee stagiairs draaien om hem heen. Hij is vrolijk. Als hij glimlacht, glimlacht hij van oor tot oor. Wanneer een jonger stel binnenkomt spreekt hij ze aan. Hij lijkt ze te kennen. Hij brengt zijn emoties mee in zijn verhalen en vertelt vol passie over zijn project. Hij vraagt ze om iets op te schrijven; hetgeen waaraan ze denken bij ‘’Utrecht samen’’. De vellen papier met idealen hangt hij op de wanden met een foto erbij. Een aantal van deze foto’s zullen uiteindelijk in de wijkgids komen. Iedereen op de foto’s lacht. Ramcharans gezicht licht op, elke keer als hij een nieuwe foto op mag hangen. Hij is trots, je ziet het aan hem. Trots op niet alleen wat de burgers doen, maar ook stiekem een beetje op zichzelf en wat hij bereikt heeft. ”Ik ben heel erg betrokken, maar ik ben ook politicus. Dus ik zie wel dat men echt wil. Alleen zie ik ook dat vanuit mensen dingen niet vanzelf gaan. Je moet soms het voorbeeld geven, laten zien. Mensen willen voorbeelden.”

Ramcharan zet zich in
Ramcharan maakt zich niet alleen bij stichting Asha hard voor de hindoes in Nederland. Hij heeft ook een invloedrijke rol bij de stichting vrienden van Nickerie, de stichting Federatie Shri Sanatan Dharma Nederland en bij het Netwerk Oudere Migranten Utrecht.

20161021_154354

Door bezoeker geschreven tekst | Foto: Esmee Hendriks
Tekst: ''Met verschil er zijn en samen Utrecht'' | Foto: Esmee Hendriks

Andere stichtingen
Stichting Asha is niet de enige actieve Hindoestaanse stichting om en nabij Utrecht. Zo is stichting Shri Ganesh actief in De Meern, waar de mandir ook staat. Deze stichting streeft naar soortgelijke idealen als stichting Asha; een maatschappij waarin verschillende culturen en geloven op een vreedzame manier samenleven. ”Ik vind het belangrijk dat je naast elkaar van alles kan doen met elkaar en dat je ‘daarboven’ ook veel voor elkaar kan betekenen.”