11 januari opende restaurant Speys voor het eerst haar deuren. Het restaurant werd die dag gedeeltelijk geopend voor bezoekers van de vakantiebeurs. Speys bevindt zich onder het in december geopende Kinepolis. Ook is er een doorgang naar de hallen van de jaarbeurs.

Nadat je naar binnen gaat door de draaideuren sta je gelijk voor koffie & graan. De verse broodjes liggen klaar, met daarnaast smoothies in een bak met ijs. Achter de bar zijn verschillende barista’s bezig met het bereiden van broodjes aan het kookeiland. Anderen zijn wagen zich aan het maken van een kop koffie. Bezoekers van de webwinkel vakdagen staan in de rij om hun lunch te halen.

Koffie & Graan
Het concept van Speys is anders dan dat van andere restaurants. Verschillende eet- en drinkgelegenheden bevinden zich in het restaurant. De drie eet- en drinkgelegenheden die al geopend zijn, zijn Koffie & Graan, Rund en Hop. Koffie & Graan wordt ook wel de bakkerij genoemd. Hier worden de bezoekers voorzien van diverse soorten koffie en thee. Daarnaast kunnen er ook broodjes, gebak en croissants besteld worden.

Tegenover Koffie & Graan staan een aantal zwarte tafeltjes met twee zwarte stoelen opgesteld tegen een houten wandje. Die wand vormt een lage muur om verschillende tafeltjes met bankjes die elk weer afgescheiden worden door een eigen houten wandje. Op de houten bankjes liggen dikke, grijze kussens die zorgen voor wat extra comfort.

In het midden van het restaurant, voor eetgelegenheid Rund, is ook een plein met houten tafels en banken eromheen. In het midden staan vierkante en ronde tafels met oranje en rode stoelen opgesteld. In de verschillende houten banken aan de raamkant zitten ook stopcontacten voor mensen die het restaurant als werkplek gebruiken. De vloer bestaat hier uit allemaal kleine zeshoekige tegeltjes in verschillende kleuren. Boven het vierkante plein is nog een extra terras. Aan de zijkanten lopen houten trappen omhoog om op het terras te komen.

Rund
Bij Rund is de menukaart anders dan bij Koffie & Graan. Hier worden ter plekke hamburgers bereid. Ook de vegetariër kan hier genieten van een burger, namelijk de spinazieburger. Op de bar staan twee limonadetaps met daarin zelf gemaakte limonade.

Iets wat gelijk opvalt is de ijzeren decoratie boven elke eetgelegenheid. Hierin zijn allemaal driehoeken, vierkantjes en andere strakke vormen gemaakt. Delen hiervan zijn gekleurd. Koffie & Graan heeft een gele opvulling, bij rund is gekozen voor grijs en bij hop is het ijzer blauw. Op de zijkanten zijn ook de namen van de ‘stations’ aangegeven met zwarte ijzeren letters. Hierdoor is in een oogopslag te zien welke eetgelegenheid het is.

Hop
Op het terras voor hop staan hoge tafels met krukken opgesteld. Hieraan zitten al een aantal mensen te genieten van een biertje, ook al is het nog vroeg in de middag. Aan de linkerkant van de hoge tafels staan de bekende houten tafels en banken met kussens. Daarachter staan kleinere ronde tafeltjes met houten stoelen waarvan delen wit geschilderd zijn. Een enkel tafeltje is bezet maar het is duidelijk dat de bezoekers kiezen voor de bankjes en krukken.

Hop is de bar van Speys. Hier kunnen bezoekers lagers en speciaal bieren bestellen. Hier kunnen, naast de borrelhapjes, ook de Rund burgers besteld worden.

Speys heeft een industriële maar toch erg moderne uitstraling. Aan de voorkant is een wand met alleen maar ramen waardoor veel licht naar binnen komt. Bezoekers hebben hierdoor ook een uitzicht op het plein voor de jaarbeurs en natuurlijk op de jaarbeurs.

Gedeeltelijk geopend
Het restaurant is nog maar gedeeltelijk geopend. De laatste twee eetgelegenheden openen binnenkort nog. Bij basilicum kan de bezoeker genieten van vers Italiaans eten zoals pizza’s en pasta’s. Olie & Azijn heeft, in tegenstelling tot alle anderen, geen vast menu. Dit wordt een “pop-up” station waar eens in de zoveel tijd iets anders geserveerd wordt. Elke keer zal een menu dan in een ander thema zijn.

Aan een tafeltje op het middelste terras wacht nog iemand op zijn burger. De rode lichtjes op het apparaatje dat hij kreeg gaan de rode lichtjes branden. Zijn bestelling is klaar. Een paar tafeltjes verderop pakken mensen voldaan hun spullen en lachend lopen ze weer richting de webwinkel vakdagen in de jaarbeurs. Andere mensen doen hun jassen aan en lopen door de draaideuren naar buiten.