Op een groot net opgeleverd winkelplein stap je de Bagels&Beans binnen. Een warme lucht en een rustige sfeer komt je tegemoet. De serveerster begroet mensen rustig en er klinken aangename klanken van de jazzmuziek op de achtergrond. Twee meisjes naast de deur zijn net voorzien van hun warme bagels. Ze pakken hun mobiel en maken een foto van de lunch. Naast de fotograferende meisjes zit een man een kopje koffie te drinken en diep verzonken in gedachten naar zijn mobiel te kijken. Achter de bar wordt er koffie en thee gemaakt. Het personeel straalt rust uit. Aan de grote tafel zit een man druk te typen op zijn laptop, dit afwisselend met het eten van zijn bagel en het drinken van zijn thee. Naast hem zitten twee vrouwen te vergaderen. De ene vrouw maakt aantekeningen in haar agenda terwijl de andere typt op haar laptop. In de hoek lijken een moeder en dochter zwijgend te lunchen. Naast hen zit een man aantekeningen te maken in een notitieblok. Hij kijkt peinzend om zich heen en vervolgens glijden zijn ogen weer af naar het notitieblok. Even later heeft de man zijn notitieblok ingeruild voor de krant. Zijn peinzende gezichtsuitdrukking verdwijnt en neemt tevreden een slok koffie. De hardwerkende man aan de grote tafel heeft inmiddels zijn bagel opgegeten en afgerekend. Hij pakt zijn bordeauxrode tas in en verlaat het lunchrestaurant.

unknown

Amerikaanse hype op de Nederlandse kaart gezet

Aandacht voor de sfeer, de rust en de mensen, dat is het handelsmerk van de ontbijt- en brunchrestaurant keten Bagels&Beans. De eerste keten werd gevestigd in 1996 op de Ferdinand Bolstraat in de Amsterdamsewijk De Pijp. De keten is ontstaan vanuit een overgewaaide hype uit Amerika. Rond 1996 waren Bagels (donut vormige broodjes) een grote trend in Amerika. Bagels&Beans heeft deze trend overgenomen en de bagel in Nederland op de kaart gezet. Het begon met één restaurant in De Amsterdamse Pijp, maar de restaurants verspreiden zich al snel. In Utrecht-west zit de Bagels&Beans gevestigd op het Haroekoeplein.

Het restaurant

Net als de sfeer en de muziek is ook het interieur vrij rustig. Bij binnenkomst staan aan beide kanten van de deur plantjes. Het valt op dat er veel hout is verwerkt in het restaurant. De stoelen hebben vooral vele aarde- en goudtinten. Achter de bar liggen verse groenten in bakken, daarnaast staan goudkleurige zakken met koffiebonen. Boven de groentebakken staat een gedeelte van de menukaart geschreven met krijt. Het plafond is in tegenstelling tot de bar vrij industrieel, dit komt omdat er veel buizen en lampen te zien zijn. Tegenover de bar hangen lampen en planten boven de tafels. Aan de muur hangen posters van grote evenementen die plaatsvinden in Utrecht. De posters variëren van muziek tot theater. Op de grote tafel staan grote tijdschriftenbakken met verschillende kranten en tijdschriften. De serveerster loopt rustig, maar toch vrij onzeker en gebogen rond. Buiten is het een wisselvallige oktoberdag. Er lopen veel mensen warm gekleed over straat en de zon schijnt met vlagen. Op het terras van Bagels & Beans zit niemand. Naast het terras zijn vele fietsen gestald. Er komt een man binnenlopen. De vrouw in het hoekje herkent hem en het is een spontaan weerzien van vrienden. De spontane ontmoeting brengt gezelligheid met zich mee in het restaurant. De vriend zoekt een eigen tafel wanneer het geplande bezoek van de vrouw arriveert.

img_5930

Rust ingewisseld voor liveoptredens

Toch staat rust niet altijd centraal bij deze vestiging van Bagels&Beans . Het restaurant heeft elke maand een evenement genaamd Haroekoeplein Live. Tijdens deze evenementen komt er een artiest liveoptreden. Het eerstvolgende evenement vindt plaats op 30 oktober. Bij het eerstvolgende liveoptreden is Raul te gast. Raul is een ervaren muzikant die normaal met een band op verschillende evenementen speelt. Bij de Bagels&Beans presenteert hij een akoestische voorstelling.